Kindertolk traject

Waarom een kindertolk traject?
Ik ben er van overtuigt dat het gedrag van een kind een probleem kan zijn maar dat het kind zelf nooit het probleem is. Het gedrag komt ergens vandaan en ik ga graag met jou op zoek naar waar het vandaan komt. Wat maakt dat je kind zich “altijd” zo gedraagt in een bepaalde situatie. Of hoe komt het dat mijn kind thuis zo anders is dan op school. Vaak zijn kinderen de spiegels voor onszelf en leren zij waar wij als volwassene nog werk hebben liggen.
Wat houdt een kindertolk traject in?
Een kindertolk traject bestaat uit 3 gesprekken.
In het eerste gesprek luister ik naar je verhaal en zal ik je verhaal zo goed mogelijk opschrijven. Waar loop je tegen aan in het contact met je kinderen. Dit kan alles zijn wat jou raakt in positieve en negatieve. Denk aan iets wat veel voorkomt, waar je in je emoties schiet, boos, verdrietig, bang etc.
Het gedrag van je kind raakt jou als ouder. Het kan ook zijn dat dit gedrag alleen bij 1 ouder voorkomt.
In de 2 weken erna maak ik een vertaling en zorgen wij voor een nieuwe datum waarin ik de terugkoppeling geef over wat jouw kind tegen jou als ouder wil zeggen. Dit gesprek wordt door ouders omschreven als confronterend maar ook heel waardevol en mooi.
Na de terugkoppeling volgt er enkele weken later een follow-up gesprek. De tijd die ertussen zit is omdat het gesprek zijn werking zal doen. Hierin zal je in die weken verschil merken of zien.
In dit laatste gesprek kijken we of het gedrag is veranderd, of de intensiteit van wat het met jou deed is verminderd en kijken we of er nog punten zijn die voor jou belangrijk zijn om aan te werken.
Het kan zijn dat het gedrag volledig is gestopt en je je sterk genoeg voelt voor de verdere toekomst. Het heeft vaak al gelijk effect. Soms kan het fijn zijn om nog iets meer handvatten te hebben, dan is een extra gesprek altijd nog mogelijk.